پنجشنبه ۱۳۹۳/۱۱/۳۰

رئيس کميسون شهرسازي شوراي شهر قزوين تأکيد کرد:

لزوم مديريت شهرها بر پايه هوشمندي و خلاقيت

حسين غياثوند، رئيس کميسون شهرسازي شوراي اسلامي شهر قزوين توسعه شهرها بر محور استفاده از دانش و تکنولوژي شهرسازي و حوزه خدمات مهندسي دانست و عنوان کرد: شهرهاي امروز را نمي توان بر اساس روش هاس سنتي مديريت کرد.

 

به گزارش روابط عمومي شوراي اسلامي شهر قزوين و به نقل از نشريه رواق؛ حسين غياثوند با اشاره به اهداف و چشم اندازهاي يازدهمين همايش شهر و سيماي شهري و ششمين همايش ملي توسعه شهري با بيان اين مطلب افزود: رشد تکنولوژي هاي جديد و بالا رفتن سطح انتظارات، سرعت زندگي شهري و مسائل مربوط به صرفه جويي در مصرف انرژي، ما را به سمت شهرهاي خلاق و هوشمند هدايت مي کند، بنابراين شهر بر اساس يک الگوي مشخص و بلندمدت حرکت مي کند و در ارتباط با مسائل روز قابليت انعطاف دارد.

غياثوند گفت: در حال حاضر، مصاديقي از هوشمند شدن در شهرهاي ما وجود دارد اما تا زماني که بستر فرهنگي- اجتماعي، قانون و زيرساخت هاي شهر هوشمند ايجاد نشود، نمي توانيم به صورت کامل به آن دست يابيم. براي مثال، هنوز در شهرداري قزوين بانک اطلاعاتي دقيقي از املاک وجود ندارد. به عبارت ديگر، بايد از ظرفيت هاي شهروندان براي رسيدن به اهداف توسعه شهر استفاده کرد و اين به معناي مشارکت است.

وي افزود: شهروندان بهره برداران نهايي شهر هستند و مسائل، کمبودها و نيازها را تجربه مي کنند. ممکن است محاسبات مجموعه مديريت شهري در ارتباط با اين موضوعات، دچار خطا باشد اما مردم به عنوان کساني که آنها را تجربه مي کنند نسبت به مسائل اشرافيت کامل دارند. براي مثال، مردم قزوين با المان شهداي گمنام بيشتر از المان مينودر ارتباط بر قرار کرده اند.

  • لزوم بهره گيري از توان نهادهاي مردمي در مديريت شهر

اين عضو شوراي شهر قزوين با بيان اين مطلب که بايد در هر طرح و پروژه اي، مشارکت مردم ديده شود گفت: اين امر در دنيا بسيار رواج دارد و از حضور نهادهايي مانند NGOها، سمن ها و شوراياي ها در مديريت شهرها استفاده مي شود. زيرا بهره گيري از ظرفيت نهادهاي مردمي، موجب مي شود شهروندان شهر را متعلق به خود بدانند، به اجراي پروژه ها کمک مي کنند و پشتيبان طرح ها و پروژه ها باشند.

وي ادامه داد: اگر مشارکت شهروندان ناديده گرفته شود و طرح ها بدون تهيه پيوست هاي اجتماعي- فرهنگي انجام گيرد، رضايتمندي در شهر اتفاق نمي افتد. البته تهيه پيوست هاي فرهنگي- اجتماعي به اين معني نيست که علايق افراد مختلف به صورت کميت در طرح ها خود را نشان دهد، زيرا بايد متخصصن کار فني و اجرايي انجام دهند اما در ايده و محتواي کار بايد نظر و خواست شهروندان مد نظر قرار گيرد تا اجراي طرح ها رضايت آنان را تأمين نمايد.

  • شوراي شهر، تجلي حضور مردم در مديريت شهر

غياثوند افزود: شوراي شهر تجلي حضور مردم در حوزه مديريت شهر است. زيرا هر کدام از اعضا با توده هايي از مردم در ارتباط هستند و حلقه واسط اجرا و مردم  محسوب مي شوند که مي توانند سياست گذاري و بر اجراي طرح ها نظارت کنند. از جمله زمينه هاي مشارکت شهروندان در تصميمات شواري شهر کنوني مي توان به تدوين اساسنامه مرکز پژوهش هاي شوراي شهر قزوين، وجود کارگروه قزوين +20، فعاليت شورايان، برگزاري جلسات ديدار مردمي، حضور اعضاي شورا در بين مردم به مناسبت هاي مختلف و تأسيس کميسيون پيگيري و نظارت اشاره کرد.

رئيس کميسون شهرسازي شوراي اسلامي شهر با بيان اين مطلب که بايد ارتباط مجموعه مديريت شهري با شهروندان به شکل دو طرفه باشد گفت: در اين ارتباط بايد گزارش طرح ها و برنامه ها به مردم ارائه شود و نظرخواهي از شهروندان صورت گيرد. اين مهم مي تواند از طريق تهيه برنامه هاي تلويزيوني، استفاده از ظرفيت نشريات و شبکه هاي اجتماعي و تقويت بحث نظام پيشنهادات در نهادها محقق شود تا مردم بتوانند نظرات خود را به راحتي به اعضاي شورا انتقال دهند.

وي با بيان اين که متأسفانه تا کنون بحث مشارکت شهروندان در مديريت شهر در حد شعار بوده است گفت: بايد معاونت برنامه ريزي استانداري به عنوان يک مجموعه فرادست، تمام نهادهاي شهر را همسو کند تا از موازي کاري ها در برگزاري برنامه هاي مختلف مانند همايش ها در جلب مشارکت شهروندان جلوگيري شود. همچنين بايد اين معاونت زيرساخت هاي لازم را در شهر ايجاد کند.

غياثوند افزود: بايد نهادهاي مردمي به عنوان بازوهاي مياني که بين مسئولين و مردم قرار دارند فعال شوند و قدرت لايه لايه به شهروندان برسد، زيرا هر چه قدرت مردم بيشتر باشد، مديران احساس مسئوليت بيشتري مي کنند. براي مثال، بايد NGOها، کانون هاي تخصصي و انجمن ها فعال شوند. براي مثال، در سال آينده 22 ميليارد تومان اعتبار براي مديريت پسماندهاي شهر در نظر گرفته شده است اما با مشارکت شهروندان در کاهش توليد زباله و تفکيک زباله ها در مبدأ مي توان اين هزينه را  بسيار کاهش داد. براي اين کار بايد نهادهاي دولتي و مردم برنامه هايي را براي آگاه کردن شهروندان دنبال کنند.

  • خصوصي سازي پروژه ها، نمود مشارکت شهروندان در امور شهر

وي با بيان اين مطلب که بايد خصوص سازي در شهر به معناي واقعي دنبال شود گفت: اگر بتوان به قدرت شوراها اضافه کرد مي توان به تأثير اين موضوع در جلب مشارکت شهروندان اميدوار بود. متأسفانه در حال حاضر اين موضوع در شهرها محقق نمي شود. براي مثال، طرح عدم انتخاب شهرداران توسط شوراها با هدف تضعيف قدرت اين نهاد مردمي صورت گرفت در حالي که قانون اساسي، اختيارات فراواني را براي شوراها در نظر گرفته است.در واقع، بايد مشارکت شوراها در اداره امور شهر افزايش يابد تا مشارکت مردم نيز جلب شود.

اين عضو شوراي شهر ادامه داد: بايد خروجي همايش هايي مانند شهر و سيماي شهر تبديل به قانون و مقررات شده و اجرايي گردد. البته هدف اين همايش ها، بسترسازي است تا دغدغه هاي متخصصين و مسئولين حوزه شهري مطرح شود و انتقال تجربه اتفاق بيفتد. پيشنهاد مي شود تشکيل کارگروه هاي تخصصي در اين کارگروه ها صورت گيرد. همچنين مي توان به جاري برگزاري اين همايش ها، کارگاه هاي آموزشي مناسب براي مديران شهر برگزار کرد.

وي در خاتمه اظهار اميدواري کرد: با همکاري مجموعه هاي تأثيرگذار شهري، مشارکت مردم به معناي واقعي در امور شهر محقق  شود زيرا قزوين به دليل برخورداري از همه مؤلفه هاي توسعه شهرسازي، اجتماعي، فرهنگي، گردشگري و صنعتي مي تواند به عنوان يکي از قطب هاي کشور مطرح شود.

پايان پيام/1184/بهمن93

 

تصاویر مرتبط